Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ PART 1

- Κάνα μουνί γαμάς;
Εκφραση που ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να ειπωθεί σε κουβέντα μεταξύ δύο ανδρών που έχουν να ειδωθούν πάνω από τρεις μέρες. Σε τρεις μέρες αλλάζουν πολλά. Επίσης, αφού ο υποβαλλόμενος στην ερώτηση απαντήσει αν γαμεί τελικά κάνα μουνί, ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να κάνει την ίδια ερώτηση στον υποβάλλοντα, είτε αυτός έχει μόνιμη σχέση είτε όχι.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε αυτή την ερώτηση δεν επιτρέπονται υπεκφυγές και μαλακιούλες του τύπου «έλα, μωρέ, τώρα, τι είναι αυτά που ρωτάς» και τέτοια, γιατί ο ερωτήσας λαμβάνει αυτόματα το δικαίωμα να πάρει έναν έναν όλους τους κοινούς φίλους και να τους ανακοινώσει ότι μιλήσατε και σε άκουσε λίγο περίεργο και ότι μήπως τελικά το έχεις γυρίσει από μπετζίνα σε πετρέλαιο και κατεβαίνεις στα ρεπά σου τη Φωκιώνος με τρίπατο, τσαντάκι στράπλες και αϊλάινερ, ωσάν τον Κοργιαλά; Το λιγότερο, το ελάχιστο που μπορεί να δοθεί ως απάντηση, είναι το «ναι, μωρέ, όλο και κάτι γίνεται, αφού τα ξέρεις τώρα». Η κουβέντα μετά πρέπει να συνεχιστεί σαν να μην έχει γίνει ποτέ η ερώτηση και το όλο σκηνικό πρέπει να το πάρουν οι συνομιλητές στον τάφο τους (είπαμε, μπορεί να παίζει και σχέση, άνδρες είμαστε). Επίσης, αν η ερώτηση γίνει από τρίτο και αφορά το πρόσωπο με το οποίο μίλησες, π.χ. σε ρωτάει κάποιος «ρε συ, ο Μήτσος κάνα μουνί γαμάει;», η μόνη απάντηση που επιτρέπεται είναι «ε, θα γαμάει, τι θα κάνει, σε πούστης λες να το γύρισε, ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ (γελάτε ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΑ και οι δύο)», προς ανύψωση της εικόνας και του πρεστίζ του απόντος τον οποίο σχολιάζετε, μουνόπανα.

- Επειδής...
Το «επειδή», αλλά σε πιο προχώ φάση. Ανήκει στην ίδια κατηγορία με το «ας 'ούμε» (ας πούμε), το «να 'ούμε» (να πούμε) και το «βασ'κά» (βασικά), με το οποίο άρχιζαν ΚΑΘΕ φράση τους οι παλιοί μεταλλάδες, που σέβονταν τον εαυτό τους, άκουγαν Angelo Περλεπέ και Mystery, Marauder και Power Crue, αλλά γουστάριζαν τρελά και το σκυλάδικο. Το «επειδής» χρησιμοποιείται συνήθως από θείους και θείες στο χωριό, αλλά το αγαπούν πάρα πολύ και οι άνθρωποι που εξασκούν βαριά επαγγέλματα (π.χ. υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μερεμετατζήδες, που για πέντε λεπτά δουλειάς σου παίρνουν δύο βασικούς μισθούς), όπως και οι ταξιτζήδες.
Πολλές φορές ακολουθείται από το «αφού» και σε αυτές τις περιπτώσεις βγαίνουν φράσεις εκπληκτικής ομορφιάς. Παράδειγμα (βασισμένο σε αληθινή ιστορία):
Ηλεκτρολόγος: «Ε, ρε μάγκα, αφού επειδής είχε πέσει ο ρελές έγινε η όλη φάση. Δεν παίρνεις χαμπάρι τι έγινε; 100 ευρώ είναι»...  

- Μεδέν
Το γνωστό σε όλους μηδέν. «Πάρε το μεδέν», λέγανε παλιά, όταν τα τελέφωνα ζυγίζανε δεκατέσσερα κιλά και είχανε καντράν, ενώ η τελεόραση έδειχνε μόνο δύο κανάλια και μόνο δύο χρώματα, άσπρο και μαύρο. (Επίσης, δεν είχε τελεκοντρόλ, κάτι που σε ανάγκαζε να σηκωθείς εξασθενημένος μέχρι καταρρεύσεως από τον καναπέ για το γυρίσεις από ΕΡΤ σε ΥΕΝΕΔ ή να κλαις με κροκοδείλια δάκρυα στον/στην αδερφό/ή σου παρακαλώντας τον να σηκωθεί αυτός -ξυπνάω μνήμες ο πούστης...) Προκαλεί τρελό γέλιο αν πεις «πάρε το μεδέν» σε κάποιον όταν κάνει διακοπές το κινητό, δοκίμασέ το, δεν θα χάσεις. Εγώ το κάνω συνέχεια. Και πάντα κλαίνε από τα γέλια. Τέτοιος είμαι γω.

- Θυαροειδής, θαραπεία, τέσσαρα 
Ο θυρεοειδής, η θεραπεία και ο αριθμός τέσσερα σύμφωνα με τη θεία μου τη Μαρία στο χωριό. Δεν ξέρω ποιο εγκεφαλικό malfunction ή τι σόι firewall έχει πέσει στο μυαλό της και δεν της επιτρέπει να πει τις λέξεις σωστά, αλλά όταν τις ξεστομίζει εγώ και τα αδέρφια μου ξεκωλιαζόμαστε από τα γέλια.

- Πουστιρλίκια
Υπάρχουν δύο εξηγήσεις γι' αυτή τη λέξη:
- «Μακριά από πουστιρλίκια και ναρκωτικά», μου έλεγε ο πατέρας μου στο χωριό όταν ήμουνα μικρός. Με πουστιρλίκια δεν έμπλεξα, αλλά έτσι και συνεχιστεί για πολύ αυτό το γαμήσι με την οικονομική κρίση με βλέπω να πουλάω χαρτάκια πρέζα στην Ομόνοια και ο daddy όχι μόνο να κάνει τη φάση αβαβά και κοκοκό, αλλά να πηγαίνει και δίπλα στο Πολυτεχνείο (έχετε πάει τελευταία;) για να μου φέρνει κόσμο να ζμπρώχνω το stuff. Κάπως πρέπει να ζήσουμε, άλλωστε, και οι χαλεποί καιροί προσφέρονται πάντα για να δρουν ανεξέλεγκτα οι δυνάμεις της Μόρντορ...
- «Αμα σε αρχινίσω σε τίποτα πουστιρλίκια...». Εκφραση που λες σε κάποιον που σου έχει ζαλίσει τα πελέ με σκοπό να σταματήσει τις μαλακίες και να αρχίσει να μιλάει σοβαρά. Αν δεν το κάνει, τον αρχινάς στην τελική στα πουστιρλίκια και γίνεται άθρωπος. Επίσης, αν είσαι γνήσια κότα, ζαρκολαίμικη και λειράτη, μπορείς να αρχινάς στα πουστιρλίκια άφοβα οποιονδήποτε γουστάρεις μέσα από το αμάξι σου, αλλά πρόσεξε, για να μη γίνει η στραβή, να το κάνεις σε perfect timing, ακριβώς τη στιγμή που ανάβει το πράσινο και πουλεύεις, γιατί αλλιώς παίζει να πέσεις σε κάνα ζόρικο παλικάρι και να σε ταλιαρίσει στη φάπα. Αν προσέχεις, όμως, μη φοβάσαι τίποτα. Θα είσαι κι εσύ ένα επιτυχημένο «αλάνι με τα κλειστά παράθυρα», ένας γνήσιος «μαγκιόρος του μπαλκονιού», ιφ γιου νόου γουατ άι μιν.

- Μπινές
Αυτός που του αρέσουνε τα πουστιρλίκια που έλεγε ο πατέρας μου, αλλά δεν το λέει σε κανέναν και τα κάνει κρυφά. Αυτό προφανώς γίνεται διότι ο μπινές δεν δίνει μόνο, αλλά παίρνει κιόλας (το λεγάμενο δούναι και λαβείν), και δεν θέλει οι φίλοι του να τον σκέφτονται να κάνει οπισθολαίμιες έλξεις σε ψωλές μεγέθους Πίτερ Νορθ στην καλύτερη και Λονγκ Ντονγκ Σίλβερ στην άσχημη, γιατί πλασάρει το ίματζ του ανδρός, άλλο αν φοράει κουραδοκόφτη με σιδερότυπο Μπάρμπρα Στρέιζαντ στο μπροστινό μέρος και όταν παίζει το «Αϊ γουίλ σουρβάιβ» χορεύει με φιγούρες Τραβόλτα και δάκρυα στα μάτια από τη συγκίνηση. Αν ο μπινές είχε μπλέξει και με πρέζα και ήταν γιος του πατέρα μου (αλλά προ κρίσης...), θα είχατε δει τη φάση στις ειδήσεις. Επίσης, το «μπινές» χρησιμοποιείται ως έκφραση φιλίας. Π.χ. αν πεις στον κολλητό σου «ρε μπινέ», πρέπει να χαμογελάσει και η συζήτηση να συνεχιστεί στο χαλαρό. Αν ο φίλος σου παρεξηγηθεί, παρακολούθησέ τον και σε κάποια φάση θα τον δεις να το κόβει αριστερά στο Πεδίον του Αρεως και να παίζει τα «Πέτρινα Χρόνια» του Σαλέα σε πακιστανικές πούτσες.

- Κωλόμπος
Για τους προχωρημένους και απλώς «Χριστόφορος» ή και Φ.Κ.Ρ. (Φανατικός Κυνηγός Ροδέλας). Ο Κωλόμπος είναι κάποιος που φέρεται σαν άνδρας, ντύνεται σαν άνδρας, μιλάει σαν άνδρας, περπατάει σαν άνδρας, τρώει σαν άνδρας, χέζει και κλάνει σαν άνδρας, αλλά για κάποιον περίεργο λόγο του αρέσει να παρκάρει οπισθογωνία την ψώλα του σε ανδρικούς κώλοι. Αντίθετα με τον μπινέ, που δεν λέει τίποτα από αυτά που κάνει σε κανέναν, ο Κωλόμπος είναι ικανός να πίνετε ποτάκι και εκεί που τραβάς τζούρα να σου πει «άσε, ξεκώλιασα μια πούστρα χθες, αλλά ήτανε τόσο αξούριστη, που οι πουτσότριχές μου με τις κωλότριχές του και τη βαρβατσίλα-σκατίλα γίνανε σπαγκέτι τέσσερα τυριά», κάτι που μπορεί να σε κάνει να φτύσεις όλη τη βότκα λεμόνι στα μούτρα του/της μπάρμαν/μπαργούμαν. Παρ' όλα αυτά, αν του πεις ότι ουσιαστικά είναι κι αυτός πουστέος με αυτά που κάνει, γίνεται έξαλλος και είναι ικανός να κόψει φιλίες μαζί σου. Κατά τον ίδιο «κάναν τριχωτό κώλο γαμάμε, δεν το γυρίσαμε κιόλας σε diesel». Κατ' εμέ ο Κωλόμπος είναι μεγαλύτερη πούστρα από τον μπινέ κι ας χτυπιέται σαν χταπόδι στο γούλιασμα.














Και το τραγούδι μας. Ανατριχίλα...







22 σχόλια:

  1. Ιδιαίτερη μνεία θαρρώ πως αξίζει και στο «ε» που μπαίνει στην αρχή και το τέλος του Πειραιώτικου λεξιλογίου. Για παράδειγμα «αυτόνανε τον κύριο πρέπει να τον εκλείσουνε φυλακή» (φράση στην οποία ο «Ράμπο» Τάσος Μητρόπουλος συμπλήρωσε «στις γυναικείες όμως, γιατί στις αντρικές θα περνάει καλά...».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστό το add από τον αγαπητόνε τον formerly...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας συνεισφέρω κι εγώ στον αγώνα για ένα πιο "καθαρό" και σωστό λεξιλόγιο, λοιπόν.

    1) "Μωρή κυρία/Λουκία/Λουκρητία". Το λες σε φίλο σου όταν μύξοπαρθενιάσει για κάτι, χωρίς προφανή λόγο,ώστε να τον επαναφέρεις στην τάξη

    2) Πού'σαι ρε ψηλέ/κολλητέ/τσιμπητέ;". Το λές όταν χαιρετάς κάποιον που τον έχεις ξαναδεί μόνο κάνα δυο φορές (και άρα δεν θυμάσαι το ονομά του...)

    3) "Κωλομπαράς" vs "μαουνιέρης" (ή μαούνα).
    Είναι τα ίδια με τον κωλόμπο και τον μπινέ αντίστοιχα αλλά σε άλλη βέρζιον

    Αυτά για την ώρα, δεν μου 'ρχεται κάτι άλλο. Κατα τ'άλλα το ποστ γάμησε. Ειδικά το "κάνα μουνί γαμάς;" είναι απόλυτο must!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Thanx, man. Τσιμπητέ; Μήπως είσαι από Ικαρία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λεπόν, τρεις παρατηρήσεις.

    Οι ασπρόμαυρες τηλεοράσεις ΕΙΧΑΝ τηλεχειριστήριο, απλά στην Ελλάδα δεν τις είδαμε ποτέ, επειδή αγοράστηκαν εποχές που δεν είχαν (ΠΙΤΣΟΣ και ΙΖΟΛΑ TV), και κατσικώθηκαν κάτω από το σεμέν μέχρι να βγουν οι έγχρωμες. Θυμάμαι είχαμε μια SABA το '79 με τηλεχειριστήριο σαν το old school τηλέφωνο, 14 κιλά.

    Μου θύμισες ένα κομμάτι του Τσιφόρου που έλεγε "Κι άντε να εξηγήσεις στους μόρτες ότι το "Ο" δεν είναι άρθρο, και δεν τον λένε Ρέστη το ρέστη, αλλά Ορέστη.."

    Μια που ανέφερες Ικαρία, all time fav το "γκρούβαλος".. = ο διακοπεύων χωρίς μία, φορών αποκλειστικά δερμάτινο σανδάλι + τρύπιο σαλβάρι, γυμνός από τη μέση και πάνω. Ο nightwalker του περιβολιού προς συγκομηδή καρπών προκειμένου να λιγδώσει το άντερο, και ο party crasher του γαμήλιου γλεντιού που φροντίζει να μπακώσει πριν φάει το ξύλο από τα συμπεθέρια και τα κουμπαριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι, ρε! Γκρούβαλος! Πήγα φέτο Ικαρία και ήταν και γαμώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εγω μικρη μπερδευα τον κροκοδειλο με τον κορκοδειλο και μου'μεινε μεχρι σημερα. ποτε δεν μπορω να ξεχωρισω το σωστο. ποτε. οσες φορες και να μου το πουν, οσες μα οσες φορες και να ρωτησω, γι'αυτο μη με διορθωσεις.

    ειναι ανωφελο.


    ...κροκοδειλια δακρυα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ή και κΟΡκοδείλια. ΕΠίσης, γαμάτο είναι το δικτΑΚΤΟρας.

    Αμα του κάνεις ανάλυση, είναι ένας τύραννος που του αρέσει η υποκριτική και η ηθοποιία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. χαχα μπορουμε να το κανουμε ανεκδοτο σαν αυτα που σε ρωτανε π.χ. τι ειναι κιτρινο και βαραει ενεσεις και μετα σου λενε μια δικη τους λεξη που αποτελειται απο το "καναρινι" και κατι αλλο που δε θυμαμαι γιατι αδυνατω να συγκρατησω τετοιες τσαχπινιες και μετα εσυ πρεπει να γελασεις και να αποθεωσεις το χιουμορ τους αλλα συνηθως δε γελας μα τελοσπαντων το δικο σου ητανε καλυτερο απ'αυτα κι αυτο στο δικο μου πλανητη ηταν κοπλιμαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ουάου! Κομπλιμάν! Μου έκαναν άλλο ένα ψες, γυναίκα και πάλι. Λες να ομορφαίνω τώρα στα 35 μου;

    Επίσης, το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό σε κίτρινο που να βαράει ενέσεις είναι ο Τουίτι στην Ομόνοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όχι δυστυχώς, δεν είμαι από Ικαρία αν και η τεμπελιά μου αγγίζει στανταρ Ικαριώτη...Λες να έχω μακρινή καταγωγή και να μην το ξέρω; Θα το ψάξω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το "τσιμπητέ" χρησιμοποιείται πολύ εκεί, γι' αυτό σ' το λέω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπάρχει άνθρωπος στο χωριό μου που λέει "ας'ούμε να'ούμε" μαζί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. εμενανε το επειδης με αρεσει.
    οπως και το τιπτις.
    και το ποσωδηποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. εγω επειδης το επειδης το σιχαινομουν απο μικρη οταν το ακουγα, σε σημειο να γινομαι ρατσιστρια προς αυτους που το χρησιμοποιουσαν, μετεπειτα αποφασισα να το υιοθετησω εξεπητηδες κι εξαπανεκαθεν επειδης ηθελα να το απομυθοποιησω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και το δηλαδής είναι ωραίο. Παλιά ένας την είχε πέσει στη μάνα μου, παρουσία του 8χρονου παιδιού της, δηλαδής εμένανε, και της είχε πει επί λέξει: "Συγγνώμη δηλαδής, αλλά είσαι πολύ ωραία να 'ούμε και θέλω να σε πάω στον Μπαϊρακτάρη να σου κάνω το τραπέζι".

    Το λέγαμε για χρόνια με τη μάνα το δηλαδής και κλάναμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το ποσωδήποτε δεν το ξέρω, αλλά το σοπωδήποτε είναι φουλ Οβελίξ κομμάτια από κρασί.
    Δηλαδής μαγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μπράβο, ρε Blah, αυτή είναι συνεισφορά στο μπλογκ. Αμα μας πεις και το τεύχος, γάμησες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αστερίξ στους Βρεττανούς πρέπει να ναι... Τότε που δοκιμάζανε τα βαρέλια να δούνε ποιο έχει το ζωμό :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Οι Δάφνες του Καίσαρα, βέβαια!
    [άμα μπορεί κανείς να πυροβολήσει τον Uderzo στο κεφάλι για να σταματήσουν να κυκλοφορούν "νέες περιπέτειες" χωρίς σενάριο, ας το κάνει...]

    @ Fondeus: κι εκεί έγινε λιώμα, όπως και στους Ελβετούς. wtf?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. άσχετο, ό,τι να'ναι βγάζει τις ώρες το blog, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Παιδιά, προσοχή μη τα μπερδέψουμε γιατί υπάρχει ο κορκόδειλος αλλά κι ο Κορκολίδας, ένα φοβερό θηρίο με μαλλί-κράνος που κυνηγάει ανήλικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΧΑΣΤΟΥΚΑ ΑΚΑ ΔΕ ΜΠΙΑΤΣ-ΣΛΑΠ

Μπορεί ο κοσμός να καίγεται, αλλά ως γνωστόν το μουνί χτενίζεται. Πόλεμοι, Κόβιντ δεκαεννιά προς είκοσι, τύπα κερνάει Σπέσιαλ Κέη το παιδί ...